23210 85579 Αποστολές σε όλη την Ελλάδα

Στη μεγάλη κατηγορία των επίφυτων (που ανήκουν και τα αερόφυτα), ξεχωριστή θέση κατέχουν οι ορχιδέες. Η οικογένεια Orchidaceae, είναι από τις πολυπληθέστερες οικογένειες ανθοφόρων φυτών στην οποία περιλαμβάνονται πολλά και διαφορετικά είδη καθώς και υβρίδια. Αν και τα περισσότερα είδη είναι εγγενή των τροπικών περιοχών, η προσαρμοστικότητά τους τις καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικές καθώς μπορούν να προσαρμοστούν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Είναι φυτά εσωτερικού χώρου, που χρησιμοποιούν τις ειδικά προσαρμοσμένες ρίζες τους για να αναρριχηθούν και να στηριχτούν. Αυτές, είναι παχιές και συλλέγουν τα θρεπτικά στοιχεία και την υγρασία που χρειάζονται από την ατμόσφαιρα από οργανικά υπολείμματα, από περιττώματα ζώων κ.α. Επομένως, δεν καλλιεργούνται σε χώμα, αλλά σε υποστρώματα όπως φλοιό πεύκου, κομμάτια φελλού, χαλίκια, ξύλα κ.α. Όλες οι ποικιλίες, έχουν εντυπωσιακά άνθη, χαρακτηριστικό του είδους, που όμως διαφέρουν τόσο στο σχήμα όσο και στο μέγεθος, που κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά έως 45 εκατοστά διάμετρο. Επιπλέον, στα άνθη συναντάμε πληθώρα χρωματισμών αλλά και παρουσία ή απουσία οσμής. Άλλα έχουν έντονη οσμή για να προσελκύουν έντομα ενώ κάποια άλλα έντονα χρώματα και σχήματα για να επιτύχουν αυτό το στόχο. Κύριο χαρακτηριστικό όλων των ειδών όμως είναι η αμφίπλευρη συμμετρία του άνθους. Τα στελέχη φέρουν ένα ή περισσότερα διογκωμένα μεσογονάτια (ψευδοβολβούς) και ένα ή περισσότερα φύλλα, τα οποία είναι μεγάλα, ωοειδή, στιλπνά και αρκετά σκληρά. Επιπλέον, όλες οι ορχιδέες, είναι είδη πολυετή και ο τρόπος ανάπτυξής τους χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

  1. Ορθόκλαδες-Μονόκλωνες: Αυτές που το στέλεχος τους αναπτύσσεται από έναν μόνο οφθαλμό, κάθετα, και τα φύλλα βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο. Τα είδη αυτά αποκτούν στέλεχος με μεγάλο μήκος. Χαρακτηριστικά είδη είναι η Vanda και η Phalenopsis.
  2. Πλαγιόκλαδες-Πολύκλωνες: Αυτές που μεγαλώνουν οριζόντια και η νέα βλάστηση προκύπτει από το παλιό ρίζωμα. Οι βλαστοί μπορεί να είναι όρθιοι ή να κρέμονται καθώς και να είναι έρποντες ή αναρριχώμενοι.
Ορχιδέα Phalaenopsis mini cascade
Ορχιδέα Vanda by anco

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Semkos Vasilis
team Airplants.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Καλάθι

Back to Top