23210 85579 Αποστολές σε όλη την Ελλάδα

Τα φυτά εσωτερικού χώρου προσβάλλονται κάποιες φορές από έντομα ή άλλους ζωικούς «εχθρούς», οι οποίοι τρώνε τα φύλλα, τα στελέχη ή τις ρίζες και απομυζούν τους χυμούς τους. Αν η προσβολή είναι μικρή, συνήθως δεν γίνεται αντιληπτή και οι ζημιές που προκαλούνται είναι μικρές. Υπάρχει όμως και η περίπτωση πολλαπλασιασμού του πληθυσμού των εντόμων και τότε η ζημιά μπορεί να είναι μεγάλη!

Στο παρόν άρθρο συγκεντρώσαμε τα κυριότερα έντομα που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα φυτά σας. Πάμε να τα δούμε!

Αφίδες

Οι αφίδες ή μελίγκρες απομυζούν χυμούς και πολλαπλασιάζονται με ανησυχητικό ρυθμό. Είναι δυνατόν να έχουν πράσινο, μαύρο, καστανό,  γκρίζο ή ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Εκτός του ότι απομυζούνε χυμούς, πράγμα που αδυνατίζει τα φυτά και προκαλεί παραμόρφωση των φύλλων, μεταφέρουν και ασθένειες, προερχόμενες από ιούς και εκκρίνουν μια κολλώδη ουσία τη «μελιτούρα», πάνω στην οποία αναπτύσσεται ένας μαύρος μύκητας, η «καπνιά».

Φυτά που προσβάλλουν: Όλα τα φυτά που έχουν τρυφερά στελέχη και μαλακά φύλλα.

Καταπολέμηση: Όταν οι μελίγκρες είναι λίγες, μπορούμε να τις σκοτώσουμε με το χέρι, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουμε  ένα κατάλληλο εντομοκτόνο.

Κάμπιες και φυλλοδέτες

Οι κάμπιες σας αυτές που βρίσκουμε στους κήπους, σπάνια προσβάλλουν τα φυτά εσωτερικών χώρων, αλλά μπορεί να προκληθεί προσβολή, η οποία οφείλεται σε πεταλούδες που πετάνε μέσα στο σπίτι και γεννούν τα αυγά τους πάνω σε βλαστούς ή φύλλα. Ένα πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η λεπτή και ανοιχτοπράσινη κάμπια του φυλλοδέτη. Οι κάμπιες τυλίγονται στα τρυφερά φύλλα, προστατευμένες από έναν ιστό και «τρώνε» τους τρυφερούς βλαστούς και τις κορυφές τους.

Φυτά που προσβάλλουν: Όλα τα φυτά που έχουν τρυφερά στελέχη και μαλακά φύλλα.

Καταπολέμηση: Όταν οι κάμπιες είναι λίγες, μπορούμε να τις μαζέψουμε με το χέρι και να τις καταστρέψουμε, αλλά όταν η προσβολή είναι πιο σοβαρή, θα πρέπει να γίνει καταπολέμηση με εντομοκτόνο.

Σκνίπες μανιταριών ή μυγάκια

Πρόκειται για μικρά και αργοκίνητα έντομα, τα οποία περιφέρονται πάνω από την επιφάνεια του χώματος της γλάστρας. Τα μυγάκια αυτά γεννούν τα αυγά τους πάνω στο μείγμα του χώματος και οι εκκολαπτόμενες προνύμφες τρέφονται από νεκρές οργανικές ουσίες. Οι προνύμφες δεν φαίνεται να κάνουν ζημιά στις ζωντανές ρίζες των ώριμων φυτών, αλλά μερικές φορές προσβάλλουν και τις ζωντανές ρίζες νεαρών φυτών.

Φυτά που προσβάλλουν: Τα μυγάκια αυτά υπάρχουν σε όλα τα μείγματα που βασίζονται στην τύρφη, όπως ο φίκος και τα περισσότερα είδη φτέρης.

Καταπολέμηση: Τα έντομα αυτά μπορούν να καταπολεμηθούν αν μουσκέψουμε το μείγμα χώματος με ένα εντομοκτόνο.

Βαμβακάδα και βαμβακάδα των ριζών

Τα έντομα της βαμβακάδας έχουν σχήμα ωοειδές και μήκος περίπου 0,5 εκατοστά. Μπορούν να τυλιχτούν με ένα λευκό, «μάλλινο» και κολλώδες περίβλημα που διώχνει το νερό. Η βαμβακάδα απομυζά χυμούς και εκκρίνει μελιτούρα. Όταν η προσβολή είναι μεγάλη, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη φυλλόπτωση.  Η βαμβακάδα των ριζών μαζεύεται πάνω στις ρίζες και δημιουργεί κηλίδες από λευκό μαλλί.  

Φυτά που προσβάλλουν: Η βαμβακάδα προσβάλει συνήθως τους κάκτους ή τα παχύφυτα, αλλά πρακτικά μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα φυτά.

Καταπολέμηση: Τα διασυστηματικά εντομοκτόνα μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τη βαμβακάδα. Για τη βαμβακάδα των ριζών, μουλιάζουμε το μείγμα χώματος με ένα εντομοκτόνο, τουλάχιστον τρεις φορές, ανά διαστήματα 15 ημερών.

Ερυθροί τετράνυχοι

Αυτά τα μικρά, κοκκινωπά ζωύφια ευδοκιμούν στο ζεστό και ξηρό αέρα. Οι τετράνυχοι μόλις φαίνονται με γυμνό μάτι, αλλά οι αράχνες τους μαρτυρούν την παρουσία τους. Απομυζούν τους χυμούς και υφαίνουν πολύ λεπτούς ιστούς στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Η προσβολή έχει σαν αποτέλεσμα την κηλίδωση των φύλλων και την απώλεια της φρεσκάδας τους, την αναστολή της νέας βλάστησης και τη φυλλόπτωση.

Φυτά που προσβάλλουν: Τα χλωρόφυτα είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από τον ερυθρό τετράνυχο.

Καταπολέμηση: Μιας και οι τετράνυχοι απεχθάνονται την υγρασία, ψεκασμοί με νερό είναι δυνατόν να προλάβουν μια πιθανή προσβολή, αλλά στις σοβαρές περιπτώσεις θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ακαρεοκτόνα.

Η συνέχεια σε επόμενο άρθρο…

Πηγή: John Brookers

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Καλάθι

Back to Top