23210 85579 Αποστολές σε όλη την Ελλάδα
Τα παράσιτα που προσβάλουν τα φυτά σας!

Τα φυτά εσωτερικού χώρου προσβάλλονται κάποιες φορές από έντομα ή άλλους ζωικούς «εχθρούς», οι οποίοι τρώνε τα φύλλα, τα στελέχη ή τις ρίζες και απομυζούν τους χυμούς τους. Αν η προσβολή είναι μικρή, συνήθως δεν γίνεται αντιληπτή και οι ζημιές που προκαλούνται είναι μικρές. Υπάρχει όμως και η περίπτωση πολλαπλασιασμού του πληθυσμού των εντόμων και τότε η ζημιά μπορεί να είναι μεγάλη!

Στο παρόν άρθρο συνεχίζουμε το αφιέρωμα που ξεκινήσαμε παρουσιάζοντας τα κυριότερα έντομα που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα φυτά σας. Πάμε να τα δούμε!

Κοκκοειδή

Τα περισσότερα κοκκοειδή έχουν καστανό ή κιτρινωπό χρώμα και εμφανίζονται κυρίως  στις κάτω επιφάνειες των φύλλων.  Τα νέα έντομα μετακινούνται πάνω σε όλο το φυτό, αλλά τα τέλεια έντομα παραμένουν στατικά, κλεισμένα μέσα στα κηρώδη περιβλήματά τους και φαίνονται σαν κυκλικοί ή ωοειδείς δίσκοι. Τα κοκκοειδή απομυζούν τους χυμούς και εκκρίνουν κολλώδη ουσία (μελιτούρα), η οποία εμφανίζεται πάνω στα φύλλα και τους βλαστούς και μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση της καπνιάς.Τα παράσιτα που προσβάλουν τα φυτά σας!

Φυτά που προσβάλλουν: Όλα τα φυτά μπορούν να προσβληθούν, αλλά μερικά είδη κοκκοειδών προτιμούν κυρίως τις φτέρες και το ασπλήνιο.

Καταπολέμηση: Λόγω του σκληρού, προστατευτικού περιβλήματος των εντόμων θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν διασυστηματικά εντομοκτόνα.

Σκαθάρια (κολεόπτερα)

Αυτά τα έντομα πολλαπλασιάζονται πολύ και η προσβολή τους μπορεί να αποβεί καταστροφική. Τα τέλεια κολεόπτερα είναι μεγάλα και έχουν σχεδόν μαύρο χρώμα. Οι προνύμφες τους έχουν υπόλευκο χρώμα. Τα τέλεια έντομα τρώνε κομμάτια από τα φύλλα και αφήνουν μόνιμα τα σημάδια τους. Οι προνύμφες τρώνε ρίζες, κόνδυλους και ριζώματα. Συχνά, το πρώτο σημάδι της παρουσίας τους είναι η μάρανση ενός φυτού, οπότε η εξέτασή του μπορεί να φανερώσει ότι τα σκαθάρια δεν άφησαν καμία ρίζα.

Τα παράσιτα που προσβάλουν τα φυτά σας! Φυτά που προσβάλουν: Τα φυτά που προσβάλλονται περισσότερο είναι οι σανσεβιέριες και όλα τα είδη παχύφυτων.

Καταπολέμηση: Τα τέλεια έντομα μπορούμε να τα μαζέψουμε με το χέρι και να τα καταστρέψουμε, ενώ το μείγμα χώματος πρέπει να διαβρεχτεί καλά με το κατάλληλο εντομοκτόνο.

Άσπρα μυγάκια

Αυτά τα μικρά και λευκά ζωύφια που μοιάζουν με μικρότατες πεταλούδες, τα βρίσκουμε καμιά φορά, μέσα στο σπίτι, αλλά πιο συχνά στα θερμοκήπια. Όταν εμφανίζονται στο σπίτι, έχουν συνήθως εισαχθεί με φυτά που ανθοφορούν. Εγκαθίστανται κυρίως στις κάτω επιφάνειες των φύλλων, απορροφώντας τους χυμούς και εκκρίνοντας κολλώδη μελιτούρα.

Φυτά που προσβάλλουν: Προσβάλλουν κυρίως τα ανθοφόρα φυτά.

Καταπολέμηση: Αυτά τα έντομα διατηρούνται επίμονα, όταν εμφανιστούν και δύσκολα μπορούμε να τα εξοντώσουμε. Επανειλημμένοι ψεκασμοί με εντομοκτόνο για τις προνύμφες και με διασυστηματικό εντομοκτόνο, εναντίον των τέλειων εντόμων, θα καταφέρουν να τα εξαλείψουν. Τα παράσιτα που προσβάλουν τα φυτά σας!

Κάμπιες (υπονομευτές)

Οι κάμπιες (υπονομευτές) είναι προνύμφες ενός μικρού δίπτερου και απομυζούν χυμούς. Είναι οριακά ορατές με το μάτι και διανοίγουν στοές μεταξύ των δύο επιφανειών των φύλλων, προκαλώντας ένα μωσαϊκό από ακανόνιστες, λευκές γραμμές. Η εξάπλωσή τους είναι γρήγορη και η εμφάνιση του φυτού παθαίνει ζημιά, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα.

Φυτά που προσβάλλουν: Προσβάλουν συνήθως τα χρυσάνθεμα και τις σινεράριες.Τα παράσιτα που προσβάλουν τα φυτά σας!

Καταπολέμηση: Μαζέψτε τα φύλλα που έχουν προσβληθεί και ψεκάστε τα υπόλοιπα με ειδικό εντομοκτόνο. Εναλλακτικά, μπορείτε να ψεκάσετε το μείγμα χώματος της γλάστρας, με ένα διασυστηματικό εντομοκτόνο.

Σκουλήκια της γης

Αν και οι γαιοσκώληκες -στον κήπο- καλό είναι να πολλαπλασιάζονται, γιατί πλουτίζουν το έδαφος με θρεπτικές ουσίες και οι κινήσεις τους συμβάλλουν στον αερισμό του, αποτελούν ενόχληση όταν εμφανιστούν στο μείγμα χώματος φυτών εσωτερικών χώρων. Το συνεχές σκάψιμο ανάμεσα στις ρίζες προκαλεί διαταραχή και κάνει χαλαρό το μείγμα χώματος. Η εμφάνιση των σκουληκιών γίνεται συνήθως αντιληπτή, όταν σωροί από τα απορρίμματά τους εμφανίζονται πάνω στην επιφάνεια του μείγματος.

Φυτά που προσβάλλουν: Μπορούν να προσβάλλουν όλα τα φυτά.

Καταπολέμηση: Ποτίζουμε τα προσβεβλημένα φυτά με διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου και μαζεύουμε όλα τα σκουλήκια που θα εμφανιστούν στην επιφάνεια.

Πηγή: John Brookers

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Καλάθι

Back to Top