23210 85579 Αποστολές σε όλη την Ελλάδα
blog

Όταν το φύλλωμα του φυτού σας αρχίσει να φαίνεται ξηρό στις άκρες, αυτό αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι θα πρέπει να αλλάξετε κάτι στον τρόπο φροντίδας του. Οι πιο πιθανές αιτίες του φαινομένου σχετίζονται με το ασυνεπές πότισμα, την ελάχιστη υγρασία και την υπερβολική λίπανση.  Δείτε πώς μπορείτε να διορθώσετε καθένα από αυτά τα κοινά προβλήματα που «καφετιάζουν» τις άκρες των φύλλων των φυτών σας.

Ασυνέπεια στο πότισμα

Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να επανεξετάσετε τον τρόπο ποτίσματος του φυτού σας. Για παράδειγμα, αν το φυτό σας τη μια δέχεται υπερβολική ποσότητα νερού και την άλλη ελάχιστη, με αποτέλεσμα να στεγνώνει πολύ γρήγορα μέχρι το επόμενο πότισμα, αυτό το γεγονός συνιστά σίγουρα μια επιτυχημένη «συνταγή» για καφέ φύλλωμα. Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου προτιμούν μια σταθερή παροχή νερού και υγρασίας, με εξαίρεση τα παχύφυτα, τα οποία έχουν ελάχιστες απαιτήσεις σε πότισμα. Συνεπώς, θα πρέπει να ποτίζετε τα φυτά σας με συνέπεια! Για να το πετύχετε αυτό μια καλή συμβουλή είναι να  συνεχίζετε να προσθέτετε νερό μέχρι να το δείτε να εξέρχεται από τις τρύπες αποστράγγισης της γλάστρας. Προσοχή όμως! Στη συνέχεια, θα πρέπει να φροντίσετε να αδειάσετε το νερό από το πιατάκι, για να αποφύγετε πιθανό σάπισμα των ριζών του φυτού από την υπερβολική συγκέντρωση υγρασίας.

Πηγή: thespruce.com
Πηγή: thespruce.com

Έλλειψη υγρασίας

Οι καφέ άκρες θα μπορούσαν να αποτελούν επίσης, ένα σημάδι ελλιπούς υγρασίας του χώρου. Πολλά κοινά φυτά εσωτερικού χώρου προέρχονται από τροπικές χώρες, με αποτέλεσμα να είναι συνηθισμένα σε ιδιαίτερα υγρά κλίματα. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος προτείνεται συχνά το ψέκασμα των φύλλων με νερό. Αυτός ο τρόπος θα μπορούσε να λειτουργήσει, όμως απαιτεί μεγάλη προσοχή, γιατί υπάρχει πιθανότητα το νερό να μην στεγνώσει πλήρως από τα φύλλα, φράζοντας τους πόρους. Μια λύση είναι να ψεκάζετε τα φυτά σας σε εξωτερικό χώρο –την άνοιξη ή το καλοκαίρι- και να τα επανατοποθετείτε στο εσωτερικό του σπιτιού σας, μόλις στεγνώσει πλήρως το νερό από το φύλλωμα. Έτσι, θα αποτρέψετε πιθανές δυσάρεστες συνέπειες. Μια δεύτερη πολύ καλή λύση είναι η ομαδοποίηση των φυτών σας! Η συνένωση των φυτών εσωτερικού χώρου θα τα βοηθήσει να δημιουργήσουν ένα μικροκλίμα, το οποίο θα είναι κατάλληλο για την ανάπτυξή τους. Τα φυτά που θα είναι κοντά το ένα με το άλλο θα αποβάλλουν νερό μέσω των πόρων τους και έτσι θα αυξάνουν την υγρασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: sunset.com

Υπερβολική λίπανση

Οι καφέ άκρες φύλλων μπορούν επίσης να υποδηλώνουν τη συσσώρευση αλάτων από λιπάσματα με την πάροδο του χρόνου. Τα περισσότερα φυτά χρειάζονται λίπασμα μια στο τόσο, ώστε να έχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την εύρωστη ανάπτυξή τους. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή στην ποσότητα της λίπανσης. Σκεφτείτε τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι καλό να λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής, αλλά μια υπερβολική συγκέντρωση βιταμινών στο σώμα μας θα μπορούσε να επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα φυτά. Ακόμη όμως και να προσφέρετε στα φυτά σας ικανοποιητική ποσότητα λιπάσματος, το πρόβλημα της συσσώρευσης αλάτων με το χρόνο παραμένει. Για να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα, είναι καλό να αλλάζουμε το χώμα στις γλάστρες μας, τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια.

Extra Tip

Ένοχο για τις καφέ άκρες των φύλλων θα μπορούσε να κριθεί και το πότισμα με μαλακό νερό! Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα ποτίσετε, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε αποσταγμένο ή φιλτραρισμένο νερό για να διατηρήσετε τα φυτά σας ευχαριστημένα.

Πηγή: bhg.com

Και μια συμβουλή για το τέλος…

Μόλις αρχίσετε να διορθώνετε αυτά τα προβλήματα, το φυτό σας θα αρχίσει να μεγαλώνει νέο και υγιές φύλλωμα. Όσο για τα φύλλα που εξακολουθούν να έχουν καφέ άκρες, μπορείτε να κόψετε τα νεκρά μέρη με ένα ψαλίδι, προσέχοντας να μην βλάψετε το φυτό. 

One Reply to “Γιατί οι άκρες των φύλλων των φυτών μου γίνονται καφέ;”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Καλάθι

Back to Top