23210 85579 Αποστολές σε όλη την Ελλάδα
γλάστρα για φυτό

Έξυπνες συμβουλές για να βρεις τη γλάστρα που ταιριάζει στο αγαπημένο σου φυτό.

σπίτια με φυτά εσωτειρκού χώρου

Οι λάτρεις των φυτών γίνονται χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότεροι. Αν συνηθίζεις τις επισκέψεις σε σπίτια, όλο και πιο συχνά θα τα δεις γεμάτα με πράσινο. Είτε στον εσωτερικό χώρο, είτε στον εξωτερικό, οι σύγχρονοι άνθρωποι βρίσκουν την ευκαιρία να γεμίσουν κάθε γωνιά με λίγη από τη χλωρίδα της φύσης. Φυσικά για να το αντιληφθείς αυτό δεν χρειάζεται απαραίτητα να περάσεις το κατώφλι ενός σπιτιού, καθώς αρκεί κι ένα scroll στο Instagram, όπου οι plant lovers δεν χάνουν ευκαιρία να ποστάρουν την ανάπτυξη των φυτών τους.

Ενώ είναι φανταστικό το γεγονός πως τα σπίτια των πόλεων γεμίζουν με πράσινο, το πρόβλημα είναι πως οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα πως να φροντίσουν τα φυτά τους. Έτσι ακόμη κι όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, πολλές γλάστρες έχουν μικρό προσδόκιμο ζωής. Όσο για τον χώρο, αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο μειονέκτημα. Σπάνια, υπάρχουν στον εσωτερικό ή των εξωτερικό χώρο των μικρών διαμερισμάτων των πόλεων τα απαιτούμενα τετραγωνικά που έχουν πρόσβαση στο ηλιακό φως ώστε ν’ αναπτυχθούν τα φυτά μας όπως ονειρευόμαστε.

Παρακάτω θα δούμε λοιπόν και πως θα αποκτήσουμε τις γνώσεις που χρειαζόμαστε για να διαλέξουμε την κατάλληλη γλάστρα για το φυτό μας αλλά και πως θα εξοικονομήσουμε χώρο ώστε να φιλοξενήσουμε στο διαμέρισμα μας όσο πιο πολλά φυτά είναι εφικτό.

Χρήσιμα tips για να διαλέξεις την κατάλληλη γλάστρα για το φυτό σου

κεραμική γλάστρα για φυτό
Διακοσμητικό Κασπώ Θαλασσί με Σχέδιο

Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό ν’ αναφερθούμε στο μέγεθος της γλάστρας στην οποία θα τοποθετήσεις το νέο σου φυτό και της γλάστρας που θα κάνεις μεταφύτευση το φυτό σου σε περίπτωση που έχει μεγαλώσει αρκετά. Και στις δύο περιπτώσεις είναι σημαντικό η διάμετρος της γλάστρας σου να είναι τουλάχιστον 3 εκ. μεγαλύτερη από τις ρίζες του φυτού σου. Σε περίπτωση που θέλεις το φυτό σου ν’ αναπτυχθεί γρήγορα, μπορείς να επιλέξεις μια ακόμα μεγαλύτερη γλάστρα, η διάμετρος της οποίας θα είναι έως και 12 εκ. μεγαλύτερη από τις ρίζες. Όποια κι αν είναι η διάμετρος που θα επιλέξεις, μη ξεχνάς πως η γλάστρα σου θα πρέπει να έχει οπές ώστε να αναπτύσσονται οι ρίζες του φυτού.

μεταλλική γλάστρα για φυτό
Κασπώ Μεταλλικό Dobra Pink mini

Έπειτα είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας το υλικό της γλάστρας. Οι πιο δημοφιλείς είναι οι πλαστικές κι αυτό γιατί είναι ελαφριές και οικονομικές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πλαστικές γλάστρες είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σε φυτά εσωτερικού χώρου. Οι πήλινες γλάστρες είναι αρκετά διαδεδομένες και μάλιστα έχουν την ιδιότητα ν’ απορροφούν το νερό ώστε να στεγνώνουν το χώμα, όταν το νερό είναι περισσότερο από αυτό που χρειάζεται το φυτό μας. Οι υαλωμένες κεραμικές γλάστρες από την άλλη είναι σίγουρα πιο βαριές αλλά μπορούν να πάρουν πολλά και διαφορετικά χρώματα. Μπορεί να είναι πιο ακριβές αλλά ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη του φυτού μας. Όσο για τις κρεμαστές γλάστρες, προτείνονται κυρίως για μικρά φυτά αλλά παρότι εξοικονομούν χώρο έχουν ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα την απορροή νερού μετά το πότισμα.

Όσα αξίζει να γνωρίζεις για το φυτό σου και τη γλάστρα του

μεταφύτευση σε γλάστρα

Θα ξεκινήσω μ’ ένα ερώτημα που αξίζει ν’ απαντήσουμε. Πότε και γιατί μεταφυτεύουμε; Με την πάροδο του χρόνου, τα φυτά απορροφούν όλα τα θρεπτικά συστατικά του χώματος και αναπτύσσουν πυκνότερο ριζικό σύστημα. Η μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, βοηθά τα φυτά να κάνουν μια νέα αρχή και ν’ αναπτυχθούν περισσότερο. Μάλιστα, η καλύτερη εποχή για μεταφυτεύσεις είναι η αρχή της Άνοιξης και η αρχή του Φθινοπώρου.

Επιπλέον, αξίζει να διευκρινίσουμε πως οι οπές στον πάτο της γλάστρας δεν βοηθούν μόνο τις ρίζες ν΄ αναπτυχθούν αλλά και το περιττό νερό ν’ αποβληθεί από το φυτό μας ώστε να μην το πνίξει. Καθώς τις περισσότερες φορές πέφτουμε έξω στο νερό που χρειάζεται το φυτό μας, είναι έξυπνο να υιοθετήσουμε ένα κόλπο των παλιών οι οποίοι έβαζαν βότσαλα στο κάτω μέρος της γλάστρας ώστε ν’ αποβάλλεται πιο εύκολο το νερό που δεν απορροφάται. Μην ξεχνάς, λίγη ώρα μετά το πότισμα, ν’ αναποδογυρίζεις το κασπώ σου ώστε να φεύγει το νερό που έχει μείνει στον πάτο.

Γνώριζες πως ακόμη και το σχήμα της γλάστρας σου παίζει ρόλο στη υγεία και την ανάπτυξη του φυτού σου; Οι ειδικοί λένε πως οι τετράγωνες γλάστρες μετρίου ύψους κάνουν πιο εύκολο το πότισμα του φυτού καθώς οι ρίζες είναι κοντά στο νερό που κάθεται στον πάτο και στην επιφάνεια υπάρχει περισσότερος χώρος για τα θρεπτικά συστατικά. Για τους παραπάνω λόγους είναι προτιμότερο ν΄ αποφεύγεις τις μακρόστενες γλάστρες με μεγάλο ύψος για τα φυτά σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Καλάθι

Back to Top