23210 85579 Αποστολές σε όλη την Ελλάδα
αερόφυτα

Τι είναι τα αερόφυτα, γιατί έχουν γίνει τόσο δημοφιλή και πως καταφέρνουν να ζουν χωρίς χώμα;

Τα τελευταία χρόνια, οι λάτρεις των φυτών εσωτερικού χώρου γίνονται όλο και περισσότεροι ενώ όλο και περισσότερα σπίτια γεμίζουν με πράσινο. Δεν είναι μόνο η αγάπη που τρέφουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι για τα φυτά αλλά και το γεγονός πως οι όμορφες γλάστρες τους, επιτρέπουν στη φύση να περάσει το κατώφλι της πόρτας και φυσικά αποτελούν σημαντικά κομμάτια της εσωτερικής διακόσμησης. Έχουμε φτάσει μάλιστα στο σημείο, τα φυτά μας να υπόκεινται στα trends κι άλλα να είναι σε κάθε περίοδο τα πιο δημοφιλή. Αυτή την περίοδο που μιλάμε, τα αερόφυτα είναι το απόλυτο must για τους λάτρεις των φυτών αλλά και τους ειδικούς του interior design. Όχι μόνο κερδίζουν συνεχώς έδαφος και μπαίνουν σε περισσότερα σπίτια αλλά έχουν αποκτήσει ήδη φανατικούς θαυμαστές. Τι είναι, όμως, τα αερόφυτα, πως θα τα επιλέξεις, πως θα τα βάλεις στο σπίτι σου και πως θα τα φροντίσεις; Παρακάτω θα βρεις όλες τις απαντήσεις ώστε να ξέρεις τα πάντα για τα αγαπημένα φυτά, πριν τα κάνεις δικά σου.

Τι είναι τα αερόφυτα

τι είναι τα αερόφυτα

Τα αερόφυτα ανήκουν στο γένος Tillandsia και κατατάσσονται στα τροπικά φυτά. Όσο για τ’ όνομα τους, το χρωστούν στο γεγονός πως λαμβάνουν τα στοιχεία που έχουν ανάγκη για την ανάπτυξη τους κυρίως απ’ τον αέρα. Αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά τους που παίζει ρόλο στην πολυετή ζωή τους και στο γεγονός πως μεγαλώνουν χωρίς να φυτεύονται στο χώμα. Οι ρίζες τους αγκιστρώνονται σε άλλα φυτά, δέντρα ή βράχους και αναπτύσσονται κολλημένα στην επιφάνεια τους. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον πολλαπλασιασμό τους, όπου το νέο φυτό αναπτύσσεται στη βάση του μητρικού και τρέφεται από αυτό ώσπου να βγάλει τις δικές του ρίζες. Περισσότερα από 700 είδη αερόφυτων βρίσκονται στη φύση με προέλευση κατά κύριο λόφο από την Κεντρική και Νότια Αμερική. Παρόλα αυτά ευδοκιμούν και στη Ελλάδα, όπου έχουν γίνει ήδη πολύ αγαπητά παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το είδος τους.

Τι πρέπει να κάνεις αφού αγοράσεις το δικό σου αερόφυτο

Tillandsia-Aeranthos
Tillandsia-Aeranthos

Αφού επιλέξεις το αγαπημένο σου αερόφυτο, το προσθέσεις στο καλάθι και φτάσει στο σπίτι σου, υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές που αξίζει να έχεις κατά νου. Το πρώτο ερώτημα που είναι καλό ν’ απαντήσουμε έχει να κάνει με τη θέση των φυτών. Καλό είναι να προτιμήσεις ένα φωτεινό σημείο στο σπίτι δίχως όμως τα αερόφυτα να δέχονται απευθείας ακτίνες από τον ήλιο για να μην καούν. Στόχος είναι τόσο η θερμοκρασία στο περιβάλλον τους, όσο και η υγρασία να ελέγχονται ώστε να παραμείνουν σταθερές. Απόφυγε με λίγα λόγια να τα τοποθετήσεις σε κοντινή απόσταση τόσο από πηγές θερμότητας, όσο και πηγές ψύχους.

Αερόφυτο-Tillandsia-ionantha-rood
Αερόφυτο-Tillandsia-ionantha-rood

Όσο για το πότισμα των αερόφυτων, πρέπει να γνωρίζεις πως τρέφονται μέσω των φύλλων τους. Μία φορά τη βδομάδα είναι αρκετή για το πότισμα τους ενώ το ψέκασμα με νερό μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά. Πως ποτίζουμε τ΄ αερόφυτα; Τα βυθίζουμε σε νερό και μετά τα τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να στεγνώσουν. Από εκεί και πέρα επειδή υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε κάθε είδος αερόφυτου, είναι σημαντικό να ακολουθήσεις τις ανάγκες του εκάστοτε φυτού.

terrarium αερόφυτα

Μία πολύ ωραία ιδέα για να τοποθετήσεις τα αερόφυτα σου είναι μέσα σ’ ένα terrarium που θα δημιουργήσεις όπως το φαντάζεσαι. Πρόκειται για υπέροχες γυάλες ή διακοσμητικά δοχεία στα οποία τοποθετείς τα αερόφυτα σου με ειδικά εργαλεία φτιάχνοντας ένα νέο οικοσύστημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Καλάθι

Back to Top