23210 85579 Αποστολές σε όλη την Ελλάδα

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να ποτίσετε τα φυτά σας;

Ένα από τα συχνότερα ερωτήματα που δεχόμαστε, αφορά στο ποια χρονική στιγμή της ημέρας είναι καλό να ποτίζουμε τα φυτά μας και συγκεκριμένα το αν είναι καλύτερο η διαδικασία να λαμβάνει χώρα τις πρωινές ή τις βραδινές ώρες. Γενικά, αυτό που έχει μεγάλη σημασία σε σχέση με το πότισμα είναι η συχνότητα με την οποία πραγματοποιείται και όχι τόσο η χρονική στιγμή.

Ωστόσο, αν έπρεπε οπωσδήποτε να απαντήσουμε σε αυτό το δίλλημα θα λέγαμε ότι το πρωινό πότισμα κρίνεται αρκετά πιο ωφέλιμο για τα φυτά. Οι λόγοι για τους οποίους ισχύει αυτό είναι οι εξής:

  • Το πότισμα νωρίς το πρωί αποτρέπει την υπερβολική εξάτμιση, η οποία μπορεί να σπαταλήσει μεγάλο όγκο νερού.
  • Το φύλλωμα έχει αρκετό χρόνο να στεγνώσει πριν από το βράδυ, αποτρέποντας την ανάπτυξη μυκητιακών και βακτηριακών ασθενειών.

    Πηγή: www.bloomscape.com
  • Τα φυτά απορροφούν το νερό πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα αυτό να απορροφάται περισσότερο από τις ρίζες, αντί να χάνεται στο έδαφος. Οι ρίζες των φυτών είναι πιο ανοιχτές και ξεκούραστες το πρωί απ’ ότι το βράδυ και γι’ αυτό το λόγο δέχονται μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Επίσης, το πρωί, πριν βγει ο ήλιος, ο καιρός είναι πιο δροσερός, έτσι η υγρασία παραμένει στις ρίζες όση ώρα ακριβώς χρειάζεται για να απορροφήσει τα θρεπτικά στοιχεία του χώματος.
Πηγή: www.bloomscape.com

Κατά τις πρωινές ώρες, η ηλιακή ακτινοβολία δεν θα είναι τόσο ισχυρή και έτσι το νερό είναι λιγότερο πιθανό να εξατμιστεί. Καθώς η ημέρα εξελίσσεται και η θερμότητα φτάνει στο μέγιστο σημείο της, η περίσσεια νερού στο φύλλωμα θα εξατμιστεί. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς σημαίνει ότι στο τέλος της ημέρας δεν θα υπάρχει υπερβολικό νερό στα φύλλα και τους μίσχους των φυτών σας, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει ασθένειες. Οι μυκητιακές και βακτηριακές ασθένειες αγαπούν τα υγρά περιβάλλοντα, έτσι τα φύλλα των φυτών που παραμένουν υγρά όλη τη διάρκεια της νύχτας, μπορούν να προσελκύσουν δυσάρεστες ασθένειες, οποίες θα μπορούσαν να καταστρέψουν γρήγορα τα όμορφα φυτά σας.

Τι θα γίνει αν περάσει το πρωί και ξεχάσω να τα ποτίσω;

Παρά τα όσα προαναφέραμε σε σχέση με τα θετικά του πρωινού ποτίσματος, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να «εγκλωβιστείτε» σε αυτή μόνο την επιλογή. Αν λοιπόν, αντιληφθείτε ότι τα φυτά σας «διψούν» για νερό είναι προτιμότερο να τα ποτίσετε ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της ημέρας, αντί να περιμένετε την τέλεια στιγμή για να τους δώσετε λίγο νερό. Ωστόσο, σας προτείνουμε να είστε λίγο πιο προσεκτικοί, όταν ποτίζετε τα φυτά σας το βράδυ, αποφεύγοντας να ρίχνετε νερό στα φύλλα, τα οποία -όπως είπαμε- θα παραμείνουν υγρά καθ΄ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη ασθενειών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Καλάθι

Back to Top