23210 85579 Αποστολές σε όλη την Ελλάδα

Οι λόγοι που πρέπει ν’ αποφύγεις το υπερβολικό πότισμα και πως θα καταλάβεις ότι το παρακάνεις.

πότσιμα με κανάτα σε φυτό

Θα ακούσεις πολύ συχνά πως το αραιό πότισμα μπορεί να μαράνει τα φυτά σου. Στην πραγματικότητα, όμως το υπερβολικό πότισμα μπορεί να τους κάνει ακόμη μεγαλύτερο κακό. Με λίγα λόγια, αν και το ιδανικό είναι να ποτίζεις τα φυτά σου όσο πρέπει, είναι καλύτερο να τα ποτίζεις λιγότερο, παρά περισσότερο. Αυτό που πρέπει να κρατήσεις από το σημερινό κείμενο, είναι πως δεν παίζει ρόλο μόνο η συχνότητα στο πότισμα αλλά και η ποσότητα του νερού.

Πως το υπερβολικό πότισμα καταστρέφει τα φυτά σου; Η πρώτη επίπτωση είναι πως το χώμα συγκρατεί για καιρό υπερβολική υγρασία με αποτέλεσμα να λασπώνει. Η δεύτερη επίπτωση είναι πως οι επιβλαβείς μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται στην υπερβολική υγρασία μπορούν να φτάσουν ευκολότερα στις ρίζες. Σε περίπτωση που καταφέρουν να τις βλάψουν, τότε το φυτό μας έχει ελάχιστες πιθανότητες να επανέλθει. Ένας τρόπος να το βοηθήσεις είναι να το μεταφέρεις σ’ ένα σημείο του σπιτιού ή της αυλής σου, που θα το λούζει άπλετο φως. Η τρίτη επίπτωση είναι πως η υπερβολική υγρασία περιορίζει το οξυγόνο στο χώμα με αποτέλεσμα οι ρίζες να μην μπορούν να φέρουν εις πέρας τις λειτουργίες τους.

Πως να αποφύγεις το υπερβολικό πότισμα των φυτών σου

φυτά και νερό

Μην ξεχνάς πως το χώμα του φυτού σου πρέπει να προλαβαίνει να στεγνώσει ανάμεσα στο ποτίσματα. Ένας καλός τρόπος για να το καταφέρεις, είναι να βάζεις το δάχτυλο σου μέσα στο χώμα και να ποτίζεις ξανά μόνο όταν το χώμα είναι στεγνό στα πρώτα δύο με τρία εκατοστά. Ένα άλλο λάθος που κάνουμε συχνά είναι πως δεν ανοίγουμε τρύπες στις γλάστρες μας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τρόπος διαφυγής για το νερό που δεν έχουν απορροφήσει τα φυτά μας. Σε περίπτωση που έχεις τα φυτά σου σε κασπώ, φρόντισε μια μέρα μετά το πότισμα ν’ αδειάζεις το νερό που έχει συγκεντρωθεί στον πάτο.

5 σημάδια ότι ποτίζεις υπερβολικά τα φυτά σου

πότισμα

Ένας καλός τρόπος να καταλάβεις πως το έχεις παρακάνει με το νερό στα φυτά σου είναι να παρατηρήσεις τις άκρες των φύλλων τους. Σε περίπτωση που έχουν αρχίσει να γίνονται καφέ και να ξεραίνονται, τότε μάλλον κάτι πάει στραβά.

Αν τα φύλλα των φυτών σου ζαρώνουν και έχουν καθοδική τάση, τότε τους ρίχνεις πολύ ή λίγο νερό.

Τα κίτρινα φύλλα αλλά και τα φύλλα που πέφτουν, επίσης πρέπει να σε βάλουν σε σκέψεις πως κάτι δεν πάει καλά.

Κυρίως στα φυτά εσωτερικού χώρου είναι συχνό φαινόμενο να παρατηρήσεις τα έντομα fungus gnats ή στα ελληνικά σκιαρίδες που τρέφονται με τις ρίζες αλλά και τους βλαστούς τους.

Αν παρατηρείς πως το φυτό σου δεν αναπτύσσεται και παραμένει ίδιο εδώ και μεγάλο διάστημα, αυτό σημαίνει πως οι ρίζες του έχουν ασθενήσει και δεν μπορούν να το βοηθήσουν να μεγαλώσει.

Το μυστικό για να έχεις υγιή φυτά είναι να τα παρατηρείς ώστε να μπορείς να εντοπίσεις τις αλλαγές τους. Δεν αρκεί να τα κάνεις όλα σωστά, καθώς κάθε φυτό διαφέρει και πολύ συχνά θα υποπέσεις σε σφάλματα. Το σημαντικότερο είναι να καταφέρεις να τα εντοπίσεις και να προσπαθήσεις να τα διορθώσεις, πριν να είναι αργά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Καλάθι

Back to Top