23210 85579 Αποστολές σε όλη την Ελλάδα

Θεωρίες για τα φυτά μας που πιστέψαμε πως είναι αλήθεια ενώ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα κι είναι μύθοι.

γλάστρα μύθοι

Η κηπουρική αλλά κι η φροντίδα των φυτών μετρά πολλά χρόνια, όσα και το ενδιαφέρον των ανθρώπων για τη χλωρίδα του πλανήτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μέσα στο βάθος των αιώνων αλλά και των παραδόσεων, να έχουν εγκαθιδρυθεί στην κοινή συνείδηση θεωρίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Με απλά λόγια είναι δεκάδες τα χρήσιμα tips που δεν έχουν καμία απολύτως χρησιμότητα για τα φυτά εσωτερικού χώρου μας. Είναι τόσες οι συμβουλές που μας έχουν δώσει οι γιαγιάδες μας ή έχουμε διαβάσει στο internet που αξίζει πραγματικά να ξεδιαλύνουμε τι είναι αλήθεια και τι μύθος.

Παρακάτω θα δούμε ποιες συνήθειες μας δεν μπορούν να βοηθήσουν τα φυτά μας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

10 θεωρίες για τα φυτά εσωτερικού χώρου που είναι μύθοι

γλάστρα με φυτό και μύθοι για φυτά

Τα φυτά μεγαλώνουν γρηγορότερα, αν η γλάστρα είναι αρκετά μεγαλύτερη από τις ρίζες του φυτού: Στην πραγματικότητα, αναπτύσσονται καλύτερα όταν βρίσκονται σε μια γλάστρα που τους αναλογεί. Διαφορετικά, το πολύ χώμα μπορεί να σαπίσει τις ρίζες τους, μετά το πότισμα.

Τα ψέκασμα των φύλλων του φυτού δεν αντικαθιστά το πότισμα: Στην πραγματικότητα, αυξάνει ελάχιστα την υγρασία, δίχως να καλύπτει τις ανάγκες τους σε νερό. Μην σταματήσεις όμως το ψέκασμα γιατί καθαρίζει τα φύλλα και τα βοηθάει ν’ αναπνέουν καλύτερα. 

Τα κίτρινα φύλλα αποδεικνύουν πως ποτίζεις υπερβολικά το φυτό σου: Στην πραγματικότητα, τα κίτρινα φύλλα μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών και διαφορετικών αιτιών, όπως το κακής ποιότητας χώμα ή η έλλειψη φωτός.

Τα πεσμένα φύλλα δείχνουν πως το φυτό μας θέλει πότισμα: Στην πραγματικότητα, μπορεί αυτό να είναι ένα σημάδι πως ποτίζεις υπερβολικά τα φυτά σου ή δεν τους παρέχεις αρκετό φως.

Πολύσια – Polyscias Fruticosa
Πολύσια – Polyscias Fruticosa

Είναι θεμιτό να ποτίζουμε με απιονισμένο νερό τα φυτά: Στην πραγματικότητα, μπορεί να βλάψει τα αγαπημένα σου φυτά. Αντίθετα το νερό της βροχής είναι η ιδανική εναλλακτική για το νερό της βρύσης.

Το νερό της βρύσης περιέχει επικίνδυνους μικροοργανισμούς: Στην πραγματικότητα, είναι τόσο μικρό το ποσοστό που δεν μπορεί να κάνει κακό σε κανέναν μας.

Αγλαόνημα – Aglaonema Silver Bay
Αγλαόνημα – Aglaonema Silver Bay

Τοποθέτησε πέτρες στον πάτο της γλάστρας για καλύτερο στράγγισμα: Στην πραγματικότητα, η τακτική αυτή εμποδίζει την προσπάθεια του νερού να δραπετεύσει από την γλάστρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολύ πιο αποδοτικό να μπλέξεις το χώμα με άμμο και πέτρες για να βελτιώσεις την αποστράγγιση.

Υπάρχουν φυτά που προορίζονται αποκλειστικά για εσωτερικό χώρο: Στην πραγματικότητα, όλα τα φυτά προορίζονται για να μεγαλώνουν εκτός σπιτιού αλλά και στις ιδανικές συνθήκες. Εκεί μεγαλώνουν πολύ γρηγορότερα κι αρκετά καλύτερα.

Όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου απαιτούν ηλιακό φως για ν’ αναπτυχθούν: Στην πραγματικότητα, υπάρχει τρόπος να μεγαλώσεις τα φυτά σου με τεχνητό φως ενώ δεν είναι λίγα εκείνα που μπορούν να καούν με την απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ηλίου.

Δεν πρέπει να έχεις φυτά στην κρεβατοκάμαρα σου γιατί είναι επικίνδυνο: Στην πραγματικότητα, το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο αλλά οι ποσότητες που παράγουν τα φυτά είναι τόσο μικρές που δεν έχουν κανένα επιβλαβές αντίκτυπο. Γι’ αυτό αν δεν έχεις βάλει ήδη τ’ αγαπημένα σου φυτά και στο υπνοδωμάτιο σου, μη διαστάσεις να το κάνεις.

3 Replies to “10 μύθοι για τα φυτά του σπιτιού μας”

  1. Πολυχρονης Βυζιωτης

    πολυ ενδιαφέρον και χρήσιμο πολλα ευχαριστώ απο εμένα να είστε καλα.καλημερα

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Καλάθι

Back to Top