Υπάρχει τρόπος να αναπτυχθούν σωστά τα φυτά σου με τεχνητό φως, αν δεν υπάρχει επαρκές φυσικό φως.
Είναι πλέον ξεκάθαρο πως τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν γίνει τόσο δημοφιλή που σπάνια επισκέπτεσαι σπίτι που δεν έχει τουλάχιστον ένα από αυτά. Χρόνο με τον χρόνο, τα φυτά επεκτείνονται από τις αυλές, τους κήπους και τα μπαλκόνια μας στους εσωτερικούς χώρους των διαμερισμάτων μας. Όπως εύκολα καταλαβαίνεις, οι ακτίνες του ηλίου και το φυσικό φως δεν είναι επαρκή σ’ όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Παρόλα αυτά δεν παύει να είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη σχεδόν όλων των φυτών. Αυτό αναπόφευκτα έχει οδηγήσει όλους τους plant lovers ν’ αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους για την παροχή επαρκούς φωτός, όπως είναι το τεχνητό φως.
Δεν είναι τυχαίο πως ανοίγουμε αυτό τον φάκελο τη συγκεκριμένη περίοδο. Τον χειμώνα, τα φυτά εσωτερικού χώρου πρέπει να φωτίζονται, ακόμη κι αν το ηλιακό φως δεν είναι άμεσο, αρκεί να είναι επαρκές. Όταν ο φωτισμός είναι ανεπαρκής, τα φυτά μας χάνουν την καλή τους εικόνα και φαίνονται ταλαιπωρημένα. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε πως η έλλειψη φωτισμού δεν έχει να κάνει μόνο με την ένταση αλλά και τον χρόνο. Οτιδήποτε λιγότερο από δέκα ώρες θεωρείται ελλιπές κι ιδίως τον Χειμώνα, αυτές οι δέκα ώρες φωτός σε εσωτερικό χώρο είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν.
Μπορούν τα φυτά μας να παραμείνουν υγιή και να μεγαλώσουν με το τεχνητό φως;
Όπως γνωρίζουμε ήδη από τα σχολικά μας χρόνια, τα φυτά χρειάζονται φως για να φωτοσυνθέσουν. Αυτό εκτός από φυσικό μπορεί να είναι και τεχνητό, οπότε η απάντηση είναι θετική. Φυσικά, οι κοινοί λαμπτήρες του σπιτιού δεν είναι ικανοί να διατηρήσουν το φυτό ζωντανό. Για να γίνει η φωτοσύνθεση με τον σωστό τρόπο, πρέπει να επιλέξουμε τους κατάλληλους λαμπτήρες. Από τι εξαρτάται η καταλληλόλητα ενός λαμπτήρα; Η απάντηση βρίσκεται στην φωτεινή ροή. Μάλιστα, πλέον είναι εφικτό να βρεις ειδικό τεχνητό φωτισμό για κάθε ανάγκη των φυτών σου, όπως είναι η ανάπτυξη, η βλάστηση, η αποκατάσταση ή η ανθοφορία. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να ξεκαθαρίσουμε πως στην επιλογή σου δεν παίζει ρόλο μόνο ο σκοπός σου αλλά κι η ποσότητα του φυσικού φωτός με το οποία έρχεται σε επαφή το φως σου.
Βέβαια, υπάρχει μια προϋπόθεση για να πετύχει η διαδικασία της φωτοσύνθεσης με φως που εκπέμπεται από ηλεκτρικές λάμπες. Αυτή είναι η απαραίτητη ένταση κόκκινου και μπλε φωτός γιατί μόνο το κόκκινο και το μπλε φως συμμετέχει στη φωτοσύνθεση. Κάπως έτσι αναπτύσσονται και τα φυτά στα θερμοκήπια με τεχνητό φως όπου είτε υπάρχει ελάχιστο ή καθόλου ηλιακό φως είτε αναζητούμε την ταχύτερη ανάπτυξη. Σύντομα τα φυτά προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες και καταφέρνουν να παραμείνουν υγιή και ζωντανά, παρότι το περιβάλλον δεν τα ευνοεί.
Άλλωστε ο τεχνητός φωτισμός έχει το σημαντικό πλεονέκτημα πως μπορεί να ρυθμιστεί χωρίς την παρουσία σου. Ο αυτόματος χρονοδιακόπτης που είναι διαθέσιμος, σου δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσεις τον τεχνητό φωτισμό σ’ ό,τι έχει να κάνει με τη διάρκεια και την ένταση του ενώ σημαντική είναι κι η εξοικονόμηση της ενέργειας. Πόσο τεχνητό φως χρειάζονται τα φυτά τον Χειμώνα; Η εναλλαγή ημέρας και νύχτας σ’ ό,τι έχει να κάνει με τον φωτισμό είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Δεν πρέπει ποτέ αυτή η εναλλαγή να είναι σταθερή και πρέπει να εναλλάσσεται.