Οι διάφορες ποικιλίες ορχιδέας που καλλιεργούμε, κατάγονται από τα τροπικά δάση του πλανήτη μας. Στα περιβάλλοντα στα οποία είναι προσαρμοσμένες να ζουν, υπάρχει αυξημένη υγρασία, γεγονός που δεν συναντάται συχνά στα αστικά μας περιβάλλοντα. Τα ποσοστά υγρασίας στα τροπικά δάση κυμαίνονται από 30-70% κατά τη διάρκεια της μέρας και από 70-100% κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τα ποσοστά υγρασίας και να αλλάξουμε το μικροκλίμα στο σημείο που τις έχουμε τοποθετήσει; Ένας εύκολος τρόπος είναι να τοποθετηθούν μπολ με νερό πάνω στα καλοριφερ ή στα παράθυρα του σπιτιού κοντά στις ορχιδέες. Η αύξηση της θερμοκρασίας, θα προκαλέσει εξάτμιση του νερού στα μπολ και κατά συνέπεια αύξηση της υγρασίας στον περιβάλλοντα χώρο των φυτών.
Ένας άλλος τρόπος, μπορεί να περιγραφεί παρακάτω: Σε μεγάλες λεκάνες, τοποθετείται μία στρώση από χοντρό χαλίκι, το οποίο στη συνέχεια καλύπτεται με νερό. Εν συνεχεία, τοποθετούνται οι γλάστρες με τα φυτά, συχνά πάνω σε πιατάκια, ώστε να μην έρχεται το νερό σε άμεση επαφή με το ριζικό σύστημα των φυτών. Με την εξάτμιση του νερού από την λεκάνη, η υγρασία στο περιβάλλον των φυτών ανεβαίνει κατακόρυφα. Ένας τρίτος τρόπος, αποτελεσματικός αλλά λιγότερο οικονομικός από τους δύο που περιγράφονται πιο πάνω είναι οι ανεμιστήρες με υδρονέφωση. Όσο λειτουργεί ο ανεμιστήρας ταυτόχρονα ψεκάζονται τα φυτά με νερό, αυξάνοντας της υγρασία στον περιβάλλοντα χώρο τους. Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε κάποιες από τις παραπάνω τεχνικές στα φυτά σας, θα πρέπει να έχετε υπόψη πως η υψηλή υγρασία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να γίνει η αιτία για την έξαρση ασθενειών στα φυτά. Φροντίστε να ελέγχετε τις ώρες στις οποίες αυξάνετε την υγρασία στο περιβάλλον των φυτών σας ή ακόμα πιο αποτελεσματικά, να ελέγχετε ώστε ο χώρος να αερίζετε επαρκώς. Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας για την καλλιέργεια της ορχιδέας είναι το κατάλληλο πότισμα. Τι θα έπρεπε όμως να προσέξουμε; Το πρώτο μας λάθος είναι ότι ποτίζουμε τις ορχιδέες μας και όλα τα τροπικά είδη με νερό από τη βρύση, το οποίο μακροπρόθεσμα μπορεί να κάνει βλάβες στο φυτό σας. Αυτό συμβαίνει καθώς το νερό του αρδευτικού δικτύου, είναι γεμάτο με άλατα μαγνησίου και ασβεστίου που μπορεί να αυξήσουν το pH στο υπόστρωμα της ορχιδέας, με κίνδυνο να μην μπορεί να προσλάβει ικανοποιητικά τα θρεπτικά στοιχεία για την ανάπτυξη τους Επιπλέον, το χλώριο, που χρησιμοποιείται για να κάνει ασφαλές το νερό που πίνουμε καθημερινά, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη σε αυτά τα φυτά.
Η πιο ασφαλής λύση είναι να χρησιμοποιείτε απιονισμένο νερό για το πότισμα των φυτών σας, το οποίο θα βρίσκεται πάντα σε θερμοκρασία δωματίου. Ένας άλλος τρόπος γι’ αυτό είναι να ποτίζετε τα φυτά σας με νερό το οποίο θα έχετε προηγουμένως τοποθετήσει σε κουβά και θα το αφήσετε να ‘’καθίσει’’ μερικές ημέρες. Με αυτό τον τρόπο, τα επιβλαβή άλατα για τα φυτά σας, θα έχουν κατακαθίσει στον πάτο του και θα είναι πιο ασφαλές να τα χρησιμοποιήσετε για πότισμα. Ο τρόπος ποτίσματος, είναι διαφορετικό για κάθε είδος. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο που προτιμά να ποτίζεται το είδος που έχετε προμηθευτεί και να το ακολουθείτε πιστά! Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!