23210 85579 Αποστολές σε όλη την Ελλάδα

Οι ορχιδέες είναι από τα πιο εντυπωσιακά φυτά του πλανήτη, οι περίεργες και πολύχρωμες ανθοφορίες τους κλέβουν πάντα την παράσταση! Όμως πώς μπορούμε να τις μεταφυτεύσουμε σωστά; Ο χρυσός κανόνας για να μην κάνουμε ζημία στις ορχιδέες μας κατά την μεταφύτευση είναι να μην γίνεται ποτέ χωρίς λόγο. Η κατάλληλη στιγμή για να τις μεταφυτεύσουμε, είναι όταν έχει τελειώσει η ανθοφορία τους και έχει αρχίσει να εμφανίζεται η νέα βλάστηση ή να ξεπροβάλλουν καινούριες ρίζες. Χρονικά, μπορούμε να τοποθετήσουμε αυτή την στιγμή, προς το τέλος την άνοιξης, όμως αυτό εξαρτάται από το είδος της ορχιδέας.

Μεταφύτευση γίνεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • Κάθε 1-2 χρόνια στις ορχιδέες που είναι φυτεμένες σε φλοιό πεύκου ή σε μείγμα με αυτό, ανάλογα με το πότε το υλικό αρχίσει να αποσυντίθεται.
 • Όταν οι ρίζες του φυτού μεγαλώνουν αρκετά και ασφυκτιούν. Προσοχή να μην τις μπερδέψετε με τις εναέριες ρίζες μερικών ειδών
 • Αν η γλάστρα που είναι φυτεμένες είναι σπασμένη ή με φθορές
 • Αν είναι ορατά σημάδια προσβολών
 • Αν δεν υπάρχει σωστή αποστράγγιση στη γλάστρα

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη νέα γλάστρα. Η διάμετρος της να  είναι λίγο μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Αν την φυτέψουμε σε πολύ μεγαλύτερη γλάστρα, το φυτό θα αυξήσει αρκετά το ριζικό του σύστημα σε βάρος των νέων φύλλων και των νέων ανθοφόρων βλαστών. Συνήθως επιλέγουμε διάφανες πλαστικές ή πήλινες γλάστρες, ανάλογα με το είδος της ορχιδέας που θέλουμε να μεταφυτεύσουμε. Σε περίπτωση που επιλεγεί πήλινη, φροντίζουμε να επιλέξουμε μία πιο ρηχή γλάστρα σε σχέση με μία πιο βαθιά. Τέλος, καλό θα είναι να ανοίγονται τρύπες για την επαρκή στράγγιση και τον αερισμό των ριζών.

Όσον αφορά το υπόστρωμα που θα επιλέξουμε, να δίνεται βάση στο είδος και την ποιότητα του υποστρώματος. Τα διάφορα είδη ορχιδέας που καλλιεργούμε, χρειάζονται και διαφορετικό υπόστρωμα ή μείγματα αυτών για να αναπτυχθεί. Επομένως, επιλέγουμε πάντα επώνυμα και πιστοποιημένα υλικά.

 

Πριν τη μεταφύτευση, το φυτό να είναι ενυδατωμένο για να μην είναι τόσο έντονο το σοκ από την μεταφύτευση και την αλλαγή του υποστρώματος. Το νέο υπόστρωμα μπορεί να είναι είτε μουσκεμένο για μερικές ώρες είτε στεγνό. Η διαδικασία της μεταφύτευσης περιγράφεται παρακάτω:

Βγάζουμε την ορχιδέα από την παλιά γλάστρα και αφαιρούμε με προσοχή ότι υπόστρωμα είναι μπλεγμένο στις ρίζες. Στη συνέχεια, την ξεπλένουμε με χλιαρό νερό για να καθαρίσουν εντελώς οι ρίζες και με απολυμασμένο ψαλίδι ή μαχαίρι αφαιρούμε τυχόν σάπιες ρίζες, ψευδοβολβούς ή φύλλα. Αφού ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, μπορεί να γίνει προληπτική εφαρμογή κάποιου μυκητοκτόνου, πάντα την καθοδήγηση κάποιου ειδικού επιστήμονα-γεωπόνου. Τέλος, την τοποθετούμε σε όρθια θέση στην γλάστρα και προσθέτουμε το υπόστρωμα ή το μείγμα αυτών περιμετρικά του φυτού. Πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια και ελέγχουμε να είναι σταθερά φυτεμένη.

 

Καλή επιτυχία

Με φιλικούς χαιρετισμούς
ομάδα Airplants.gr

3 Replies to “Πως να μεταφυτεύσετε σωστά την Ορχιδέα σας”

 1. Σαρηγιαννιδου Σοφία

  Καλησπέρα σάς εάν είναι εύκολο παρακάλω γράψτε μου λιγάκι τρόπος ποτίσματος από τίς ορχιδέες πού παρέλαβα είμαι η Σοφία σαρηγιαννιδου γιατί είναι η πρώτη μου φορά Με τίς ορχιδέες αυτές έιχα μόνο φελονοφις ως τώρα καί εάν θέλουν διάφανο γλαστρακι οι δικές σας είναι γρι χρώμα ευχαριστώ πολύ

  Απάντηση
 2. Αννα

  Καλημέρα!Μου χαρησαν 8 γλαστράκια με ορχιδεες.
  Ειναι πολυ πολύμικρά.
  Και εχουν γεμήσει λουλούδια.Ανθησαν.
  Δεν πρέπει να τούς αλλάξω γλαστράκια,οπως διαβάζω.
  Τι ειναι καλό να κάνω?

  Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Καλάθι

Back to Top