Όλα τα μυστικά για τη μεταφύτευση που θα σου φανούν χρήσιμα πριν αλλάξεις γλάστρα στα φυτά σου για ν’ αναζωογονηθούν.
Σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι βάζουν στο σπίτι τους φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου τα οποία φροντίζουν με αγάπη. Καθώς όμως επεκτείνεται η λατρεία για τα φυτά, εκείνα μπαίνουν σε σπίτια ανθρώπων που δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για την περιποίηση τους. Έτσι είναι πολύ συχνό φαινόμενο, τα περισσότερα φυτά να έχουν διάρκεια ζωής μερικών μόνο εβδομάδων. Γι’ αυτό γίνεται μεγάλη προσπάθεια και από τους λάτρεις των φυτών να μάθουμε περισσότερα αλλά και από τους ειδικούς να μοιραστούν τη γνώση τους. Ένα κεφάλαιο στο οποίο υπάρχει ακόμη μεγάλη άγνοια είναι αυτό που έχει να κάνει με τη μεταφύτευση και θα αναλύσουμε στη συνέχεια.
Παρακάτω θα δούμε τι είναι η μεταφύτευση, γιατί την κάνουμε, ποια είναι τα πλεονεκτήματα της και πότε πρέπει να γίνεται;
Τι είναι η μεταφύτευση;
Μεταφύτευση είναι η διαδικασία κατά την οποία μεταφέρουμε ένα φυτό, μαζί με τις ρίζες του, από το σημείο που είναι φυτεμένο και το φυτεύουμε ξανά σ’ ένα άλλο σημείο. Συνήθως, μεταφυτεύουμε ένα φυτό από μία γλάστρα σε μία άλλη. Πως θα καταλάβεις πως το φυτό σου χρειάζεται μεταφύτευση; Εάν του παρέχεις όση φροντίδα χρειάζεται και παρόλα αυτά παραμένει αδύναμο ή δεν αναπτύσσεται, τότε κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεται μεταφύτευση. Άλλα σημάδια που πρέπει να σε βάλουν σε υποψίες είναι οι ρίζες που εξέρχονται από τον πάτο της γλάστρας, το κιτρίνισμα των φύλλων του αλλά και ο όγκος του φυλλώματος που μπορεί να είναι δυσανάλογος με το μέγεθος της γλάστρας.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεταφύτευσης;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μεταφύτευση βοηθά τα φυτά μας να ξαναζωντανέψουν. Αυτό συμβαίνει καθώς τα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρες αναπτύσσουν τις ρίζες τους σε τέτοιο βαθμό που δυσκολεύονται να διεκπεραιώσουν τις βασικές διεργασίες τους. Η μεταφύτευση τους δίνει ξανά τη δυνατότητα να αναπτυχθούν (όπως και στις ρίζες τους) και να απορροφήσουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από το νέο χώμα.
Πότε κάνουμε μεταφύτευση στα φυτά μας;
Οι αρχές της Άνοιξης αλλά και του Φθινοπώρου είναι οι καλύτερες περίοδοι για να προβούμε στη μεταφύτευση των φυτών μας. Την Άνοιξη τα φυτά δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη ιδιαίτερα ενώ το Φθινόπωρο έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξη τους. Συνεπώς αν σκοπεύεις να μεταφυτεύσεις τα φυτά σου από μια γλάστρα σε μια άλλη, τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος του χρόνου. Όσο για την ώρα της ημέρας, είναι πολύ σημαντικό να κάνεις τη μεταφύτευση του φυτού κατά τη διάρκεια του απογεύματος, όταν δηλαδή, οι ακτίνες του ήλιου δεν χτυπούν απευθείας και δυνατά το φυτό σου.
Χρήσιμες συμβουλές για τη μεταφύτευση του φυτού
Η πρώτη και σημαντικότερη συμβουλή έχει να κάνει με την επιλογή της γλάστρας σου. Η νέα γλάστρα θα πρέπει να είναι έως δύο μεγέθη μεγαλύτερη από την παλιά καθώς τότε θα υπάρχει πολύ σημαντική ανάπτυξη η οποία θα λειτουργήσει αρνητικά για την υγεία του φυτού σου. Επίσης είναι πολύ σημαντικό η γλάστρα σου να έχει οπές ή αν δεν έχει να τις ανοίξεις μόνος σου. Αν χρησιμοποιείς κεραμική γλάστρα, άφησε τη για μια ολόκληρη μέρα μέσα σε νερό ώστε να διατηρήσει την υγρασία του. Μην ξεχάσεις στον πάτο της γλάστρας να τοποθετήσεις χαλίκια, πετραδάκια ή περλίτη ώστε να βρίσκει διέξοδο το νερό που περισσεύει.
Το πρώτο βήμα της μεταφύτευσης είναι να τοποθετήσεις το φυτόχωμα στα τοιχώματα και τον πάτο της γλάστρας ώστε να δημιουργήσει την τρύπα στην οποία θα τοποθετηθεί το φυτό σου. Μια σημαντική συμβουλή είναι ν’ αφήσεις το φυτό σου απότιστο πριν τη μεταφύτευση. Κατά την εξαγωγή του φυτού από την παλαιά γλάστρα φρόντισε να μην βλάψεις το φυτό σου και τίναξε το χώμα από τις ρίζες του. Τοποθέτησε το φυτό στη θέση της νέας γλάστρας που έχεις δημιουργήσει και γέμισε με χώμα αφήνοντας αέρα λίγων εκατοστών μέχρι το χείλος της. Ρίξε λίπασμα κι έπειτα πότισε το φυτό σου για να το βοηθήσεις να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.
Μετά τη μεταφύτευση, οι ειδικοί προτείνουν να τοποθετήσεις το φυτό σου σε σκιερό μέρος για μια τουλάχιστον βδομάδα παρέχοντας του την κατάλληλη υγρασία.