23210 85579 Αποστολές σε όλη την Ελλάδα
κάκτοι και παχύφυτα σε γλάστρα

Χρήσιμες συμβουλές για να διαλέξεις τα δικά σου παχύφυτα και να τα φροντίσεις ώστε ν’ αντέξουν στον χρόνο.

Βρισκόμαστε στα μέσα του Καλοκαιριού του 2022 κι οι θερμοκρασίες είναι υψηλές χωρίς να παύουν να είναι υποφερτές. Μπορεί φέτος ο υδράργυρος να μην έσπασε κάποιο ρεκόρ στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως ο καιρός δεν θυμίζει καύσωνα. Όπως ήδη θα γνωρίζεις καλά, η ζέστη περιορίζει τις επιλογές μας σε νέες αγορές που έχουν να κάνουν με λουλούδια και φυτά. Φυσικά, υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις αλλά αν υπάρχει ένα είδος που αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα είναι τα παχύφυτα. Παρακάτω θα μάθουμε ποια φυτά ονομάζονται παχύφυτα, σε τι διαφέρουν οι κάκτοι και πως θα φροντίσεις τόσο τους κάκτους όσο και τα παχύφυτα για να παραμείνουν ζωντανά και υγιή.

Κάκτοι και παχύφυτα: Ο ορισμός, οι ομοιότητες και οι διαφορές τους

κάκτοι σε πύλινο κασπώ

Τα παχύφυτα είναι φυτά με παχιά και σαρκώδη μέρη, όπως τα φύλλα και οι μόσχοι (δηλαδή τα κλωνάρια), όπου δεσμεύεται το νερό σε περίπτωση ξηρασίας. Γι’ αυτό κι εναλλακτικά ονομάζονται χυμώδη φυτά κι είναι ιδανικά για περιοχές με υψηλή θερμοκρασία και σπάνιες βροχοπτώσεις. Υπάρχει τεράστια ποικιλία παχύφυτων και μάλιστα τα συναντάμε σ’ όλο τον κόσμο, απ’ άκρη σ’ άκρη.

Πως ξεχωρίζουμε έναν κάκτο από ένα παχύφυτο; Αρχικά οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως οι κάκτοι είναι παχύφυτα. Με απλά λόγια, μπορούμε να πούμε πως οι κάκτοι είναι μια υποκατηγορία των παχύφυτων κι ανήκουν σε συγκεκριμένη οικογένεια. Παρότι κι άλλα παχύφυτα έχουν αγκάθια, είναι ένας εύκολος τρόπος να μπεις σε υποψίες πως το φυτό σου ανήκει στην οικογένεια των κάκτων. Οι αρεόλες, όμως, είναι εκείνες που θα σε επιβεβαιώσουν καθώς μόνο οι κάκτοι τις έχουν και μοιάζουν με χνουδωτές μπαλίτσες. Από αυτές, στο μέλλον ενδέχεται να βγουν τα πανέμορφα λουλούδια των κάκτων.

Κάκτοι και παχύφυτα: Συμβουλές για να τα φροντίσεις ώστε ν’ αναπτυχθούν σωστά

κάκτοι και παχύφυτα σε εσωτερικό χώρο

Οι κάκτοι αναπτύσσονται στην ύπαιθρο σε αμμώδη εδάφη και μπορούν να λάβουν την ελάχιστη ποσότητα νερού που απαιτούν… ακόμη κι από την ομίχλη. Αυτό όμως που τόσο τα παχύφυτα όσο και οι κάκτοι χρειάζονται είναι το φυσικό ηλιακό φως στο οποίο πρέπει να εκτίθενται άμεσα. Αυτό σημαίνει πως τα φυτά μας μπορούν κάλλιστα να φιλοξενηθούν στα μπαλκόνι ή την αυλή μας, χωρίς φόβο. Για τη μέγιστη ασφάλεια, καλό είναι η περιοχή τους να είναι προστατευμένη τα μεσημέρια των καλοκαιρινών μηνών ή να τα αποσύρεις σ’ ένα ημισκιερό μέρος, μόνο γι’ αυτό το διάστημα.

Αλόη – Aloe vera
Αλόη – Aloe vera

Φυσικά, τα παχύφυτα και οι κάκτοι δεν είναι μόνο φυτά εξωτερικού χώρου αλλά και εσωτερικού. Προσπάθησε σε κάθε περίπτωση να τα τοποθετήσεις κοντά σ’ ένα σημείο μέσα στο σπίτι όπου χτυπά απευθείας τα φυτά το ηλιακό φως, κοντά σε κάποια μπαλκονόπορτα ή κάποιο παράθυρο. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να χρησιμοποιείς ειδικές λάμπες ή να βγάζεις τις γλάστρες σου έξω για μερικές ώρες τις ημέρας, χωρίς να σου εγγυάται κάποιος το αποτέλεσμα. Αν μάλιστα θέλεις να δεις τα φυτά των κάκτων να ανθίζουν, αυτοί θα πρέπει να περνούν τουλάχιστον το 1/3 της ημέρας στον ήλιο. Οι τρεις προϋποθέσεις για ν’ ανθίσουν οι κάκτοι σου είναι καλός φωτισμός, χαμηλή υγρασία και θερμοκρασίες που είναι υψηλές την ημέρα και χαμηλές τη νύχτα.

Mexican cactus με πήλινο κασπώ παχύφυτα
Mexican cactus με πήλινο κασπώ

Σ’ ό,τι έχει να κάνει με το πότισμα, τα παχύφυτα έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν το νερό στο εσωτερικό τους. Ο πιο πιθανός τρόπος να καταστρέψεις το φυτό σου είναι να το ποτίσεις αρκετά. Αν πρέπει να κρατήσεις κάτι, είναι η φειδώ σε σχέση με το νερό. Είναι πολύ σημαντικό το χώμα να στεγνώνει εντελώς, πριν ποτίσεις ξανά το φυτό. Αυτό μπορείς να το πετύχεις με δύο τρόπους: είτε ποτίζοντας συχνά και ελάχιστα, είτε μια και καλή. Βεβαιώσου πως το κασπώ σου επιτρέπει στο περίσσιο νερό να απομακρυνθεί από τη γλάστρα.

Κάκτος Polaskia Chichipe
Κάκτος Polaskia Chichipe

Θα κλείσω διαψεύδοντας έναν μεγάλο μύθο που λέει πως οι κάκτοι φέρνουν γρουσουζιά. Σύμφωνα με το feng shui, οι κάκτοι προστατεύουν το σπίτι όταν βρίσκονται στον εσωτερικό χώρο και απορροφούν την αρνητική ενέργεια όταν βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο λειτουργώντας ως προστάτες. Τέλος, υπάρχει μία άποψη πως οι κάκτοι απορροφούν τη ραδιενέργεια γι’ αυτό είναι καλό να τοποθετούνται δίπλα από το router ή τον φούρνο μικροκυμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Καλάθι

Back to Top